Hantverk

Kreativiteten innebär inte bara måleri, jag har alltid haft lust och nyfikenhet att prova alla möjliga hantverk och tekniker i olika perioder, bland annat sömnad, broderi, skulptur mm. Något jag länge fascinerats av är traditionellt byggda ramtrummor - schamantrummor. Lusten att lära mig bygga egna trummor blev nästan en besatthet! Efter mycket läsande på nätet, instruktionsfilmer på youtube, en helgkurs och många misslyckade försök har jag nu lärt mig tekniken!






Mina trummor


Både i egenskap av arkeolog och konstnär har jag intresserat mig för den förhistoriska föreställningsvärlden. Från mitt eget perspektiv ligger den sydsamiska och fornnordiska kulturen närmast. Blickar jag längre tillbaka i tiden möter jag den norrländska hällbildsvärlden från den tid då förfäderna levde som nomadiserande jägare och samlare. Men jag har också fascinerats av den skytiska kulturen med dess välbevarade gravar i Altaiområdet där de gravlagda är konstfullt tatuerade. I området finns en ännu levande shamanistisk tradition.


Gemensamt för dessa kulturer är den animistiska världsuppfattningen och användandet av trumma för att försätta sig i trans. De vi vet minst om är stenåldersjägarna som ristade och målade älgmotiv på berg och block. Men jag är övertygad om att även de h reste mellan världarna med hjälp av trummor av älskinn. Detta är min inspiration då jag skapar mina trummor.


Jag strävar efter att skapa så mycket som möjligt av mina trummor för hand av egenhändigt beredda material. Ramarna är tillverkade av träd som vuxit på våra egna marker som jag (ofta med tacksam hjälp av min make Tomas) fällt, sågat och böjt. Ramarna har jag betsat med äggoljetempera och naturliga jordpigment. Rödockrapigmentet har jag samlat in vid Nämforsen. Rödockra återfinns som ett heligt inslag i förhistoriska gravsättningar och är det pigment som användes i hällmålningarna som bevarats genom årtusenden till våra dagar.


Mitt nästa mål är att bygga trummor av skinn som jag tillvaratagit från egenhändigt skjutna älgar och rådjur. De första trummorna är byggda med renhud från Morjärvs garveri. Trummorna är dekorerade med fågelklor och fjädrar från de ripor och skogsfåglar jag och min man fällt. Renhornen har jag samlat in på fjället under våra jaktturer. Varje trumma är en personlighet med egen själ och naturligtvis ett eget namn.



Några av mina trummor:




"Prinsessan Ukok", en kvinna begravd och bevarad med sina vackra tatueringar.
Hällristningar vid Nämforsen

Shambhala


Ca 60 cm i diameter. Ram av alträ, betsat med äggoljetempera (rödockra) och behandlat med bivax. Klo av orrtupp.

Pazyryk


Ca 60 cm i diameter. Ram av alträ, betsat med äggoljetempera (umbra & kimrök) och behandlat med bivax. Fjädrar av tjäder.

Giron


Ca 55 cm i diameter. Ram är av asp, behandlad med bivax. Trumskinn av ren. Dekorerad med mässingsring, fjädrar och en klo av ripa.

Skinnet fästs i  ramen med små träpluggar genom skinnet.

Handtagen är antingen av horn, eller vackra grenar och rötter som jag hittat i skogen under mina jaktturer. Handtagen fästs med läderremmar, vilket gör att resonansen i ramen får vibrera fritt. Trummorna får lång efterklang och fantastiskt ljud!

Smycken


Av fjädrar, klor, horn och tänder från de djur vi fäller under jakten skapar jag smycken och amuletter. Jag ser dessa smycken som en hyllning till djuren och ett tack för gåvan de gett. Mina smycken säljer jag på mässor och marknader. Planen är att lägga upp en webshop så småningom för mina smycken och trummor.